CDROM-Guide forums

Go Back   CDROM-Guide forums > Main Forums > Open to All Computer Related Topics > Computer Networking & Security
FAQ Calendar Mark Forums Read
Open   CSec   Data   DevDrv   CoOp   Audio   CDRW   CDG   VCD   DVD   HD DVD   Mac   VGB   PS2   DC   Xbox  


 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old Nov 13, 2002, 06:52 PM
MarcoPrata MarcoPrata is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portimão,Algarve,Portugal
Posts: 88
Default Home Network Problem

sponsored links

 
I have Win XP, in my pc, to wich i have a cable modem connected trough USB. I also have a PCI Lancard to share the internet connection with a labtop, also with XP, trough the home networking feature.
The problem is that is if by some reason i restart the pc, the labtop cant connect to the internet, until i restart it too. Anyone knows i can i fix this, because it´s incovinient to have to restart the lab top each time i restart the PC.

Thanks
  #2  
Old Nov 16, 2002, 10:57 PM
CapBlye CapBlye is offline
Veteran
 
Join Date: Feb 2001
Posts: 861
Default

Basically whats happening is, your main computer is acting as a DHCP server, and assigning an IP address to your laptop. Its more than likely a private lan IP like 192.168.1.0, but never the less, it needs to be assigned that address.
What you need to do, is to figure out how to release and renew the ip on the laptop everytime you reboot. I dont personally use Winxp ...so im not too familiar with the ins and outs of the commands available when using the homenetworking setup.
A better suggestion of course is to install a proxy server program on the big comp.... and when you reboot, it will automatically reassign an IP to the lap.
  #3  
Old Nov 17, 2002, 05:20 AM
Captain Captain is offline
Veteran
 
Join Date: Jun 2001
Location: UK
Posts: 1,661
Default

Two easy ways to fix this are:-

1) Once the main PC has rebooted, just unplug the network cable from the laptop and then re-connect it again. That should just act like the laptop has just been switched on so DHCP should assign an IP to the laptop again.

or

2) As you have only 2 PC's you could quite easily manually configure the laptop and desktop to use static IP's. This is really easy to do and will fix the DHCP problem.

As CapBlye said, DHCP needs configuring to fix the problem properly. Personally, I wouldn't bother with a proxy server as its overkill for a 2 PC network. The benefits you'd get from caching would be minimal and they often make p2p programs like Kazaa more difficult to setup.
  #4  
Old Nov 23, 2002, 03:11 PM
fatbloke555 fatbloke555 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: scotland
Posts: 11
Default

Click on network connections, then highlight the connection and click on Repair.
OR
If it setup to show when connected (beside the clock) then right click on the icon and then click on Repair.
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Home network, Internet sharing OK, network not ok! Darkman Computer Networking & Security 5 Mar 03, 2004 06:39 PM
Wireless home network security... rubberman Computer Networking & Security 1 Dec 08, 2003 06:36 AM
Wired+Wireless home network purchasing recommendations... D001 Computer Networking & Security 2 Sep 04, 2003 10:00 PM
Is WinXP Pro better for a home network?? buscuitboy Windows XP 1 Dec 24, 2002 11:08 PM
Experiencing Home NETWORK problem... WARP MAN Open to All Computer Related Topics 5 Aug 16, 2002 03:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:02 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1996-2009 CDROM-Guide.com. All rights reserved