CDROM-Guide forums

Go Back   CDROM-Guide forums > Main Forums > Open to All Computer Related Topics
FAQ Calendar Mark Forums Read
Open   CSec   Data   DevDrv   CoOp   Audio   CDRW   CDG   VCD   DVD   HD DVD   Mac   VGB   PS2   DC   Xbox  


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old Jul 07, 2002, 08:57 AM
daz daz is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: scotland
Posts: 83
Unhappy athlon 1800xp and DDR memory major problems

sponsored links

 
I recently built my first pc. (oh-oh)

I bought a Jetway 866AS motherboard.
An Athlon 1800XP processor.
1 Corsair 256MB DDR XMS2400 CAS2 (MY-001-CS) Memory Module. Don't know which numbers are appropriate there!
And all the other gear which makes a pc work!

I thought everything was great until a few days later after shutting down the pc, it would not boot up again.

The continuous beep was telling me (according to the manual) that no memory modules were present - which there was.

I had one Corsair 256mb DDR memory module installed. After trying several times I gave up trying to boot up. Then after about 15 minutes I tried again - the pc booted up no problem!

I found that if I restarted as opposed to shutting down, the pc was not too bad. Maybe too many blue screens and stuff but I just put that down to windows.

Sometimes if I had no choice but to shut down or the pc crashed and switched off completely, the pc would boot up again no problem. Other times I got the "no memory modules present" beep. After around 15 - 30 minutes the pc would generally boot up.

More and more regularly I got this beep on a boot up until a few weeks ago when the pc refused to boot up at all. I removed the memory, checked it was clean etc and on boot up got as far as the windows logo before it crashed and switched off, never to get past the dreaded beep again.

I got a mate to check the memory module in his pc and he had major problems confirming that the memory was faulty.

That was 2 weeks ago, when I sent the memory back (which I am still waiting for!!!)
Meantime my mate let me borrow an identical memory module to the one I had sent back since he has 512mb (which was good of him!).

I have been using his memory module for about 4 days and last night I shut the pc down for the third time and guess what? the dreaded beep!! I'm getting the same message, telling me there is no memory present! the pc wont boot up at all!
Have I killed my mates memory? I have to think the worst, that I have. So now when (if?) my faulty memory is replaced, i'll have to give it straight to my mate........!!!

The temperature on booting after using the pc heavily was never higher than 54 degrees (once). Usually around 50 though. I have 2 fans on the motherboard and one on the processor which was fitted at the place of purchase. There is also a case fan.

I thought I had found a forum where people had similar problems to me about a week ago but cos my other pc is goosed I don't know where that was.

Can anyone please shed any light on this problem!
Sorry about the extremely long post.
Reply With Quote
  #2  
Old Jul 07, 2002, 12:57 PM
tosca925 tosca925 is offline
Veteran
 
Join Date: Mar 2001
Location: England
Posts: 601
Default

Have yu tried the memory in different slots, or are you using the same slot all the time. Have you also tried a differnet graphics card. At worst the board is faulty.
Reply With Quote
  #3  
Old Jul 07, 2002, 01:11 PM
GSM Super Star GSM Super Star is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Isle of Wight
Posts: 404
Default

May be the mother board get a new one of them in too! Just to be safe. Just take it back and say its faulty.
Reply With Quote
  #4  
Old Jul 07, 2002, 01:19 PM
CHR15 CHR15 is offline
Veteran
 
Join Date: Dec 2000
Location: UK
Posts: 1,619
Default

Are you sure you're using the correct Memory for your board??

According to the [URL=***********.crucial.com/uk/store/listparts.asp?model=866AS&submit=Go]Crucial Memory calculator you should be running a max of CAS 2.5 and not the CAS 2 DDR Memory you have.

Also, according to [URL=***********.amd3d.com/review/jet866as/feature.htm]This Page your mainboard only supports PC1600/PC2100 DDR SDRAM and not PC2400 as you're using.

I know that using an [i]Overspec'd[/i] Memory should be okay running at the lower speed but it may be a factor.

Your board also supports a whole host of overclocking tools for memory, make sure you are not inadvertently overclocking the memory.

Im not saying this IS the problem but it may be worth looking into.

Last edited by CHR15; Jul 07, 2002 at 01:21 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old Jul 08, 2002, 01:03 PM
daz daz is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: scotland
Posts: 83
Default

I haven't tried different slots for the memory.

I'm not certain that I'm using the correct memory for the motherboard either.

How do I know if I'm overclocking the memory? Would this damage the memory?
Reply With Quote
  #6  
Old Jul 08, 2002, 03:53 PM
fataldog187 fataldog187 is offline
Veteran
 
Join Date: May 2001
Posts: 1,210
Default

Check your bios settings for the dram timings and check them over with your motherboard manual.

You should've had your mate check the first ram stick you had before sending it back to see if it was your motherboard acting up.

Possibly try updating the bios.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:48 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1996-2009 CDROM-Guide.com. All rights reserved